Relatietherapie

Van verwijt naar verlangen

In ieder verwijt huist een verlangen.
Verwijten kun je het best vanuit je bunkertje, je harnas. Als je verwijt werk je van je af en toon je je (kwetsbare) verlangen op indirecte wijze. Je loopt de kans op weerstand, tegenverwijt, of dat de ander je slechts vanuit angst (voor nog meer verwijt) tegemoet komt.

Als je echter jouw verlangen uit, dan werk je naar je toe en neem je op positieve wijze initiatief. Dat is kwetsbaar, maar wel duidelijk. Waardige kwetsbaarheid is de moed om teleurgesteld te worden en ook in een teleurstelling zit een verlangen.

Als je een verwijt krijgt en niet in staat of bereid bent het onderliggende verlangen te horen en te erkennen is de kans dus groot dat je je hakken in het zand zet, jezelf gaat verdedigen of in de tegenaanval gaat.

Als partners duidelijk zijn in hun verlangens en in staat zijn deze bij elkaar te erkennen zal de relatie verhelderen en intiemer worden. Daarbij kan het natuurlijk zo zijn dat je op respectvolle wijze niet wilt of kunt voldoen aan de verlangens van je partner. Dan is het zijn/haar beurt om dat te erkennen en te bezien of de teleurstelling aanvaardbaar en te dragen is.

Lees verder over autonomie en verbinding.

Deel deze pagina op: