Jos Groels

Gestalttherapeut, coach, trainer, supervisor en docent.

Het begin

Van origine ben ik maatschappelijk werker en werkzaam geweest in de therapeutische psychiatrie. Dit was eind jaren 70 toen de ‘anti-psychiatrie’ hoogtij vierde en er volop geëxperimenteerd werd met nieuwe therapievormen zoals groepsdynamica, psychodrama, relatie- en gezinstherapie, non-verbale-, lichaamsgerichte-, creatieve- en Gestalttherapie.

Ik was echter net afgestudeerd en nog erg jong (22 jaar) en had het gevoel dat ik wel wat methodieken kon toepassen, maar dat mijn ‘zieltje’ nog helemaal niet klaar was voor dit soort werk.

Reizen en leren

Ik ben gaan reizen en verbleef vier jaar in India en omstreken en daarna nog twee jaar in Engeland, Amerika en Italië. Ik verdiepte me daar in verschillende mystieke filosofieën en methodieken (Osho, Krishnamurti, Yoga, Boeddhisme, Advaita Vedanta, ). Dit leidde tot verdieping in (Boeddhistische) Vipassana meditatie, net als Zen een vorm van aandachtsmeditatie en de moeder van de huidige Mindfulness cursussen. Ik beoefende dit langdurig bij zowel oosterse als westerse leraren (S.N. Goenka, C. Titmus, J. Goldstein, J. Kornfield e.a.).

Inspiratie

Geïnspireerd en gepassioneerd door de wijsheidsvisie over de vrijheid van hier/nu awareness, creatieve ruimte, compassie, verbondenheid en de relatieve functie van het ego kwam ik terug in Nederland.
Ik was 28 jaar en had een sterk verlangen om in contact met andere mensen vorm te gaan geven aan dat wat ik d.m.v. ‘navelstaren’, studie en ontmoetingen met bijzondere mensen gevonden had.
Met het werk van Ken Wilber onder de arm ging ik op zoek naar een psychotherapeutische opleiding waar men deze ideeën kende en integreerde in het werk met mensen.

Gestalt

In de Gestaltbenadering  vond en vind ik een praktische vertaling. Zij kan het probleemoplossend vermogen van de mens, in zijn situatie, bevorderen en het gelijktijdig overstijgen omdat het de ruimte van het bewustzijn ‘an sich’ kan aanspreken.
Het fascineert me dat problemen en crisissen die mensen meemaken een aanleiding en ‘wake up call’ kunnen zijn om tot werkelijke zelfontplooiing, verdieping en existentiële wijsheid te komen.

Opleiding

Ik volgde mijn (post HBO) therapeutische basisopleiding aan de school voor Gestalt en Psychosynthese (’86-’90). Deed daarna verschillende nascholingscursussen en -trajecten zoals o.a. psychosomatiek (lichaamswerk), groepsdynamica, relatietherapie en conventionele diagnostiek (DSMIV) o.a. bij Daan v. Praag, Georges Wollants, Joseph Zinker en Gordon Wheeler. Volgde vijf jaar supervisie bij Daan van Balen en daarna zeven Jaar bij Georges Wollants.
Ook nu neem ik deel aan intervisie- en supervisiegroepen en doe jaarlijks aan na- en bijscholing.

Werkzaamheden

Sinds 1989 werk ik als therapeut en coach, met individuen, paren en groepen in eigen praktijk in Utrecht en tegenwoordig ook aan huis in Ingen (Betuwe/Utrechtse heuvelrug).
Ik ben NVAGT erkend supervisor, geef trainingen, workshops en lezingen.
Was als trainer/docent drie jaar verbonden aan een psychosynthese opleiding en daarna vijftien jaar aan een psychosociale opleiding, waarvoor ik  procesgerichte jaar-trainingen gaf en de trainingen ‘individuele counseling’ en ‘groepsdynamica’, die meerdere tweedaagsen betroffen. Tevens gaf ik ook uitgebreide colleges over de Gestaltbenadering van veranderingsprocessen bij individuen en in relaties, groepen en teams.
Werk als freelance coach en trainer en in verschillende samenwerkingsverbanden voor profit en non-profit organisaties.

Ik begeleid  leerprocessen vanuit de visie dat het geluk en succes van mensen en organisaties grotendeels afhankelijk zijn van de creatieve wisselwerking tussen authentieke zelfontplooiing en waarachtige constructieve communicatie.
Hierbij zijn awaress & contact, het wakker aanwezig zijn bij jezelf, de situatie en de ander, mijn belangrijkste focus.

Naast mijn dynamische procesgerichte activiteiten geeft ik ook regelmatig meditatie weekenden.
e

Lid van:

NAP:                 Nederlandse Associatie voor Psychotherapie
EAP:                  Europese Associatie voor Psychotherapie
ECP:                  In bezit van Europees Certificaat voor Psychotherapie (nr. NL-112)
NVAGT:            Nederlands Vlaamse Associatie voor Gestalttherapie
EAGT:               Europese Associatie voor Gestalttherapie
NVAGT             erkende supervisor

Deel deze pagina op:

nvagt

nap1

ecp

eap

eagt