Relatietherapie

Autonomie en verbinding

We hebben meerdere dilemma’s te leven. Eén daarvan is het dilemma tussen autonomie en verbinding.
We verlangen naar autonomie: eigenheid, zelfstandigheid, onafhankelijkheid, individualiteit, vrijheid;
een ‘ik’ besef.
We verlangen echter ook naar het tegenovergestelde: naar verbondenheid, intimiteit, saamhorigheid, een ‘wij’ gevoel, ‘a sense of belonging’.

Ieder mens heeft een eigen ritme van bewegen in dit dilemma. De ene keer wil je samen zijn, de andere keer wil je in je eentje, of met anderen, wat voor jezelf doen. Ieder stel heeft een al of niet bevredigende stijl van die afstand-nabijheid regulatie. Net als de één zin heeft in een avondje samen op de bank, wil de ander de administratie doen en vaak is het moeizaam om beiden op hetzelfde moment hetzelfde te willen.

Hoe flexibel zijn jullie hierin, of zijn jullie gestold in patronen waarbij de één altijd voor verbinding zorgt en de ander vooral voor de autonome pool?

Voorkeursneiging Autonomie

Als jouw voorkeursneiging vooral richting autonomie gaat en je hebt het verbinden aan je partner uitbesteed, dan zou je op hem/haar kunnen wachten en rekenen. Anderzijds zou je hem/haar als claimend kunnen ervaren.
Hij/zij zou jou dan als teruggetrokken en ‘autistisch’ kunnen ervaren, of het juist als een goede gelegenheid kunnen zien om ook iets voor zich zelf te gaan doen.

Voorkeursneiging Verbinding

Als het net lijkt alsof jij alleen maar samen wilt zijn, dan laat je de zorg voor autonomie misschien aan je partner over. Je komt dan pas aan je individuele leven toe als hij/zij iets voor zich zelf gaat doen. Anderzijds zou jij je afhankelijk, eenzaam en verlaten kunnen voelen.
Hij/zij zou kunnen veronderstellen dat jij altijd wel beschikbaar bent, zich kunnen laven aan jouw brede sociale vaardigheden, of hij/zij zou je als verstikkend kunnen ervaren.

Gestolde patronen

Zeker nu de relatiepatronen van onze voorouders niet meer zo relevant lijken, kunnen dit soort dynamieken tot gestolde posities, misverstanden, teleurstelling of strijd leiden. Het kan dan zinvol zijn om aandacht te besteden aan hoe jullie met dit dilemma om gaan en hoe je de regulatie tussen de uitersten met meer bewustzijn, zorgvuldigheid en flexibiliteit vorm kunt geven. We behoren tot de generatie die dit wiel opnieuw aan het uitvinden is en nu oude patronen niet meer vanzelfsprekend zijn, vraagt dit onderwerp vaak aandacht en subtiliteit.

Lees verder over oud zeer.

Deel deze pagina op: