Werken met het innerlijke kind
Werken met het innerlijke kind
(Processing the inner split)
Tweedaagse nascholing voor therapeuten, psychologen en counselors –
–
In het werken met onze cliënten stuiten we vaak op kwetsbare stukken die door de persoon niet aanvaard zijn en waarmee hij/zij een conflictueuze relatie ontwikkeld heeft. Zo kunnen mensen zelfverwijtend, kritisch, streng, vijandig, kortom ‘retroflectief’ omgaan met hun gevoelens van bijvoorbeeld angst, onzekerheid, verdriet, tekortkoming, boosheid, kracht, of machteloosheid. Mede onder invloed van biografische gegevenheden, lijkt zo ‘de innerlijke eenheid en waardigheid’ verloren te zijn gegaan en zich ontwikkeld te hebben tot een dualistische, polaire relatie (the inner split).
De kloof tussen wat is en wat zou moeten zijn kan zich dan vullen met onzekerheid, schaamte en minderwaardigheid.
We hebben de vroege gezagsrelaties vaak verinnerlijkt en kunnen inmiddels net zo, of soms nog meer afwijzend of veeleisend, met ons ‘kwetsbare innerlijke kind’ omgaan als dat we vroeger ervaren hebben. Vroeger; toen we dat kind nog echt waren en we er zelf de verantwoording nog niet voor konden dragen.
Bekende metaforen zoals de topdog<>underdog dialoog, het conflict tussen verstand en gevoel, innerlijke criticus<>beklaagde, of de kind<>strenge/bestraffende ouder relatie, spreken in deze zin tot de verbeelding. Door zich deze relatie en dialoog in de therapeutische context meer bewust te worden en actief te onderzoeken, kunnen cliënten gaan ervaren en beseffen hoe streng en liefdeloos ze op dit soort momenten met zich zelf omgaan.
Ook hier kan het wonder van ‘de paradox of change’ dan weer optreden: mensen veranderen als ze kunnen doorleven en zijn met wat is. Awareness en contact bevorderen het dragend vermogen immers enorm.
Workshop
Tijdens deze tweedaagse nascholing zullen we met verschillende werkwijzen, zoals de geleide fantasie, de innerlijke dialoog, ‘stoelenwerk’, groepswerk, en andere experimenten werken om de relatie met ‘het kwetsbare innerlijke kind’ te onderzoeken en in ontwikkeling te brengen. Zoals gebruikelijk in de Gestalttraditie zullen we methodische besprekingen, theorie en ervaringsgericht werken afwisselen. Van de deelnemers wordt verwacht dat ze naast de therapeutenrol ook bereid zijn om de relatie tot de eigen innerlijke kwetsbaarheid te onderzoeken.
Voor wie
De nascholing is bedoeld voor (Gestalt)therapeuten, psychologen en andere hulpverleners die hun ervaringsgerichte interventiekunde rond dit thema verder willen ontwikkelen.
Certificering
Ik ben door de NVAGT erkend als trainer/supervisor. De deelnemers krijgen een certificaat van deelname waarin in overleg met de groep het aantal uren theorie, methodiek en supervisie vermeld zullen staan (totaal 15 uur).
Praktisch
Een tweedaagse, bij voorkeur op vrijdag (10.00) t/m zaterdag (16.00).
We werken 5 dagdelen.
Volledige verzorging, overnachting op eenpersoonskamers.
Deelname kosten (indicatief): € 385,-
Inschrijven
De groep zal uit minimaal 9, maximaal 15 deelnemers bestaan.
Geef je interesse per mail aan. Zodra zich voldoende mensen aangemeld hebben bepalen we in overleg de data en kan je je definitief inschrijven.
Mail me voor overleg en/of vragen, of bel me op 06 36009584